خرپا و سوله خرپایی
خرپا یا همان Truss که به وسیله اتصال های اجزای بلند و باریکشان که مستقیم و بدون انحنا هستند سازه های مثلثی شکلی را تشکیل میدهند و شایان ذکر است که اتصال این اعضا با یکدیگر به صورت مفصل یا همان لولا می باشد که به این صورت توانایی تحمل نیروهای کششی و کشسانی را دارند چون شکل مثلثی تنها شکل پایدار برای سازه های حرپایی می باشد و به دلیل این توانایی بالا در تحمل نیروها، در ساخت سازه ها مختلف کاربرد دارند .
خرپا ها به عنوان ساده ترین سازه های باربری به حساب می آیند و از انجایی که عملکردشان به عنوان سازه خمشی میباشد و نوع اتصال اعضای حرپا که به صورت مفصل یا لولا با یکدیگر در ارتباط هستند و شامل محور اصلی میباشندا ین باعث میشود که نیروی گشتاور در سازه های خرپا تاثیری نداشته باشند که در ساخت سازه های هوا و فضا و پل ها و سقف ها استفاده میشوند.
سیستم های خرپایی نسبت به سایر سیستم ها به صرفه تر میباشد به خاطر این نیروی کار و مواد کمتری مصرف میکنند خرپا در ساختمان به دلیل کارایی های که دارد و باعث مقاومت در برابر بارهای جانبی و گرانشی میشود در قسمت های مختلف ساختمان های صنعتی از جمله سقف های یک طبقه، چند طبقه و سقف های بلند، تیرهای بلند و دیوارهای بلند استفاده میشود. حرپا های فولادی معمولا نیز در ساختمان ها و پل ها مورد استفاده قرار میگیرند
بارهای که به ساختمان خرپا وارد میشونو متفاوت و یکسان نیستند و بارهای وارد شده به ان به چگونگی استفاده از ان بستگی دارد که در این مقاله اشاره ای به بارهای وارده به سازه های خرپا میکنیم
سوله خرپایی چیست
یکی از مهمترین و پرکاربردترین ساختمانهای کشاورزی است که برای نگهداری محصولات کشاورزی و دامپروری به کار میرود. این ساختمان در انواع مختلف و با ابعاد متفاوت ساخته میشود و به دلیل قابل حمل بودن، قابل استفاده در مناطق روستایی و شهرستانهای دورافتاده است.
سوله خرپایی علاوه بر نگهداری محصولات، به عنوان یک فضای کاربردی برای تعمیرات دام، تعمیرات کشاورزی و همچنین نگهداری ابزارآلات کشاورزی نیز به کار میرود. همچنین در فصول سرد سال، این سولهها به عنوان آبادان خروج گل و گلاب، ذخیره چوب و ذغال سنگ نیز استفاده میشوند و با توجه به نوع فعاليت كشاورزي و دامداري در مناطق مختلف، با ابعاد و ارتفاعهای مختلف ساخته میشود. برای مثال، در مناطقی که باران زیادی میبارد، سولههای با پوشش فلزی و دارای سقف شیروانی به کار گرفته میشوند تا از نفوذ آب جلوگیری شود.
مزایای سوله خرپایی
مزایای سوله خرپایی به شرح ذیل است:
عدم محدودیت در ابعاد دهانه و ساخت آن
سهولت درنصب و حمل ارزان
مقرون به صرفه بودن اسکلت در قیاس با سوله تیر ورقی
مناسب بودن برای ساخت سازه های تمام فلز
کاهش چشمگیر لرزش و جابجایی و ناپایداری
امکان نصب انواع تجهیزات جابهجایی مانند جرثقیل
سهولت در مونتاژ و نصب و همچنین جمع آوری ساده و سریع
سهولت و تسریع در طراحی توسط نرم افزارهای موجود
مقاومت زیاد در مقابل انواع فشارهای جانبی وارده
معایب ستون خرپایی
سوله خرپایی علاوه بر مزایای فراوانی که دارد، شامل معایبی هم میشود:
بالا بودن هزینه اجرت نصب سوله
مقرون به صرفه نبودن برای ساخت سوله هایی با دهانه کمتر از ۱۸ متر
در میان سازه های مهندسی سوله خرپایی جز پرکاربرد و به صرفهترین سازهها محسوب میشود. با توجه به مزایایی از جمله کاهش مصالح مصرفی، تسریع در نصب و… باید گفت این سوله طرفداران زیادی دارد. نظر به این امر که نصب ایمن و اصولی این سازه هزینه هایی در برداشته و دشوار است، اما نشان دهنده برتری و ایمن بودن این سازه در رعایت استانداردها و ضوابط تعیین شده است.